| ISTORIC | HOME |

Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori are o istorie indelungata ce dateaza inca din anul 1913 cand s-a infiintat Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale (AISCI) din Bucuresti prin Decretul Regal nr. 2978 din 6 aprilie 1913. Cu toate ca definirea clara a facultatii s-a realizat tocmai in anul 1948, totusi discipline din domeniul financiar-bancar asigurau pregatirea fundamentala si de specialitate a studentilor AISCI din anul universitar 1913-1914. Aceste discipline (de exemplu: Moneda, credit, schimb si studiul bancilor. Tehnica bancilor , Stiinta si legislatia financiara , Teoria si tehnica asigurarilor , Matematica financiara aplicata , etc.) au contribuit la formarea viitorilor profesionisti din mediul financiar si bancar romanesc care a cunoscut o ampla dezvoltare atat pe linie institutionala, cat si functionala.

Progresul economic si dezvoltarea domeniului financiar si a sistemului bancar romanesc de la inceputul secolului XX au impus necesitatea invatamantului economic romanesc a carui misiune de formare de specialisti de valoare, competitivi pe piata muncii nationale si internationale, s-a realizat continuu prin profesionalismul, stradania, dedicarea si devotamentul corpului profesoral.

Domeniile financiar, bancar, de asigurari au constituit unele dintre prioritatile procesului instructiv-educativ promovat in cadrul AISCI.

In anul 1919 a inceput sa functioneze Sectiunea I – comert, banca, asigurari alaturi de alte doua sectiuni (Sectiunea a II-a – industriala; Sectiunea a III-a – administratie economica, consular).

Licentierea studentilor in domeniul finante a dobandit un statut legitim prin infiintarea ca prima sectiune la nivelul AISCI (Sectiunea I – comert, banca, asigurari). Aceasta poate fi considerata ca perioada de preambul al infiintarii din anul 1948 a Facultatii de Finante-Credit ce asigura pregatirea universitara a studentilor prin doua sectii: Finante; Credit.

In anul 1949, la Facultatea de Finante si Credit s-a introdus in plus si sectia de Contabilitate. Astfel, cele 3 sectii ale facultatii au impus si numele ulterior intrucat din anul universitar 1958-1959 facultatea avea titulatura de Facultatea de Finante, Credit si Evidenta contabila.

Facultatea de Finante a cunoscut o noua forma superioara de organizare in anul universitar 1967-1968 cand avea un profil unitar si fara sectii.

Unificarea Facultatii de Finante cu cea de Contabilitate, in anul 1974, a avut drept argument necesitatea pregatirii unitare a economistilor pentru domeniul financiar-contabil pe parcursul a patru ani pentru cursurile de zi si cinci ani pentru cursurile serale si fara frecventa.

Dupa momentul 1974-1975, Facultatea de Finante-Contabilitate nu a fost vizata in mod direct de noile directive din partea statului vizand perfectionarea invatamantului superior economic prin reducerea numarului de facultati si catedre din ASE. Astfel facultatea, ulterior denumita Finante, Banci si Contabilitate, a reusit sa isi pastreze structura din anul 1974 pana dupa anul 1989.

Existenta celor doua mari specializari sub egida aceleiasi facultati a generat inca de la inceputul anilor `90 o serie de dificultati datorita numarului mare de studenti, probleme alimentate si de cererea din ce in ce mai mare manifestata prin numarul mare de inscrieri la aceasta facultate. Astfel ca, in anul 1993 s-au constituit conform Ordinului Ministerului Educatiei si Cercetarii nr. 4685/1993 doua facultati de sine statatoare (Facultatea de Finante si Banci; Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune). Concomitent, prin decizia Consiliului Facultatii din 16 noiembrie 1993 s-a aprobat denumirea Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, care a fost ulterior confirmata de Senatul ASE. Indiferent de organizarea facultatii si de specializarile realizate în cadrul acesteia, absolventii facultatii au obtinut o pregatire teoretica si practica in concordanta cu dinamica cerintelor financiare, bancare, de asigurari si bursiere atat nationale, cat si internationale, putându-se afirma ca Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori reprezinta unul dintre principalii formatori ai economistilor finantisti din Romania.